Mindfulness, ook wel aandachtstraining genoemd, is de laatste jaren een ware hype geworden. Hoewel veelvuldig onderzoek de positieve werking en effecten voor een brede groep mensen ondersteunt, is het geen wondermiddel of oplossing voor alles. Middels mindfulness kun je anders leren omgaan met stress en moeilijkheden in het leven.
Het wordt inmiddels ook breed toegepast als therapeutische training voor mensen met terugkerende depressie, autisme en andere psychische klachten. Iedereen die lijden ervaart (en wie kent dat niet) kan (dus niet zal) baat hebben bij mindfulness. Met de toepassing van mindfulness voor mensen met psychotische kwetsbaarheid is nog niet veel ervaring, wereldwijd is onderzoek mondjesmaat te vinden. Dat wil niet zeggen dat het daarmee niet geschikt is, nogmaals: waar stress en lijden is, kan mindfulness ondersteunend zijn.
De oefeningen
De geleide meditatie, zoals te beluisteren in het videobestand, is een van de oefeningen uit een training van acht bijeenkomsten waarin ook andere thema's’ en aandachtsoefeningen aan de orde komen. Het is de eerste stap van de zitmeditatie en geeft wellicht een indruk. Voor menigeen kan het nodig zijn oefeningen anders te begeleiden; korter of met andere inhoudelijke tekst. Deze korte oefening, de ademruimte, biedt de mogelijkheid om tussen de bedrijven door even te stoppen en aandacht te geven aan hoe het op dit moment met je is. Wat overeenkomstig is in alle oefeningen is het trainen van aandacht. Langzaam maar zeker het vermogen ontwikkelen om niet meer steeds meegenomen te worden in alle gedachten en emoties. Dat vraagt tijd, volharding en vooral vriendelijkheid voor jezelf. Want iedereen merkt al snel dat het niet makkelijk is.

&

Mindfulness Vereniging Anoiksis from Anoiksis on Vimeo.