Aanslag in München gepleegd door depressieve man
juli 23, 2016 11:19 pmZaterdag 23 juli zat ik naar Nieuwsuur te kijken. Het bleek dat de Iraans/Duitse man die de massaslachting op zijn geweten had geen banden met IS had. Ik was even blij maar toen bleek dat de man cliënt uit de psychiatrie was. Hij leed aan een depressie. De laatste tijd is er meer sprake van aanslagen gepleegd door cliënten uit de psychiatrie. Denk maar aan de schietpartij in Orlando en de aanslag met de vrachtauto in Nice.
Bij Nieuwsuur stond Holger Schmidt (kenner op het gebied van terrorisme) te praten over de term massa schietpartijen. Dit was een massa moordaanslag volgens hem gepleegd door 'psychisch zieke mensen'. Dit viel niet onder de definitie terroristische aanslag.
'Waarom is de term massa schietpartijen alleen bestemd voor 'psychisch zieke mensen'? Men hoeft toch niet perse 'psychisch ziek' te zijn om zo'n schietpartij te plegen. Denk maar aan mensen die vastgelopen zijn in de maatschappij zoals Karsten T. of jongeren die veelvuldig gepest zijn (de schietpartij bij Columbine Highschool). Het is niet de psychische stoornis die de schietpartij in gang zet. Vaak zijn het mensen die zich mislukt voelen in de maatschappij of vinden dat ze er in de maatschappij niet toe doen. Ze willen een daad stellen. Dit kunnen eventueel 'psychisch zieke mensen' zijn. Denk maar aan Tristan van der V. Maar vaak is dat niet zo.
Ik vind dat de definitie van Holger Schmidt stigmatiserend werkt voor cliënten uit de psychiatrie. Ze hebben al moeite om uit de kast te komen en door die nieuwe definitie wordt dat alleen nog maar moeilijker. Ze worden door deze definitie mogelijk geassocieerd met schietpartijen waarmee ze helemaal niets te maken hebben.
Ik ben bang dat er dadelijk door de definitie massa schietpartijen bestemd voor 'psychisch zieke mensen' er nog meer een smet op cliënten uit de psychiatrie gaat staan. Ik ben bang dat cliënten uit de psychiatrie die het goed doen in de maatschappij en uit de kast gekomen zijn later hun psychiatrische verleden gaan verzwijgen. Het mag niet gebeuren dat de emancipatie van de cliënt uit de psychiatrie teniet wordt gedaan.
Welnu, ik zal me nog meer openbaren en nog meer uitkomen voor mijn psychiatrische verleden. Ik heb een goede naam in Deurne en ik zal mijn mondje roeren. Komende maandag zet ik een column op Facebook over de definitie van Holger Schmidt. Door die Duitse autoriteit begreep ik wat het is om gestigmatiseerd te zijn als groep.
Henk Driessen zullen ze echter nooit het zwijgen opleggen. De goede voorbeelden uit de psychiatrie moeten opstaan.
Gecategoriseerd in :Henk, Prikbord
Dit bericht is geschreven door Henk Driessen
Commententaren zijn gesloten.