De effecten van de naamsverandering in Japan
juni 6, 2016 2:30 pmEffecten van de naamsverandering van schizofrenie op de algemene media tussen 1985 en 2013 in Japan: een analyse van artikelteksten.
Verschillende organisaties in Japan, waaronder de Office for Mental Health Support, Division for Counseling and Support en de University of Tokyo, hebben onderzoek gedaan naar de naamsverandering van schizofrenie in Japan en de effecten hiervan op gepubliceerde teksten in de media.
In 2002 is in Japan de naam van schizofrenie gewijzigd met als doel het verminderen van stigma. De naam is veranderd van “Seishin-Bunretsu-Byo” (gespleten-geest ziekte) naar “Togo-Shitcho-Sho” (integratie-stoornis).
Eerder onderzoek toonde aan dat de naamsverandering stigma heeft verminderd bij mensen die verteld werd dat ze leiden aan schizofrenie. De verandering heeft ook ervoor gezorgd dat meer familieleden van patiënten de naam van de ziekte accepteerden.
Dit effect zou kunnen verdwijnen als de media de stoornis negatief in het nieuws blijft brengen, waardoor ook een stigma aan de nieuwe naam verbonden wordt.
De algemene media, zoals het nieuws op TV en kranten, hebben veel invloed op stigma's. De media biedt brede informatie en indrukken aan de bevolking en aan patiënten over mentale stoornissen.
Tot nog toe was er weinig bekend van de effecten van de naamsverandering op de media.
Er zijn meerdere onderzoeken geweest die aantoonden dat ongeveer de helft van de artikelen over mentale stoornissen een negatieve inslag hebben, zoals criminele zaken en geweld, en ze geven inaccurate en gegeneraliseerde informatie.
Dit soort artikelen wordt vaker gepubliceerd dan die over de mentale ziekte zelf.
Artikelen over schizofrenie en psychose hadden de hoogste context met negatieve woorden en schizofrenie wordt gezien als de meest gestigmatiseerde ziekte vergeleken met fysieke en psychiatrische ziektes.
Het is nodig dat er meer degelijke informatie komt samen met positieve en herstelgerichte indrukken via de media. Dit kan leiden tot vroegere herkenning en zorg voor jonge mensen die leiden aan schizofrenie en psychose.
Het eerste artikel in een dagblad dat argumenteerde voor de naamsverandering was in 1995. In 2002 gebruikte 38.9% (148/380) van de artikelen in dagbladen en 40.0% (4/10) van de TV-uitzendingen beide namen voor schizofrenie. Na 2002 gebruikte 97.0% van de artikelen in dagbladen (4587/4728) en 96.6% in TV-nieuws (56/58) alleen nog de nieuwe naam voor schizofrenie.
De hypothese van dit onderzoek was dat de artikelen in Japanse dagbladen en TV-nieuws zouden verbeteren na de naamsverandering van schizofrenie in: (1) Het verhogen van het aantal artikelen dat gepubliceerd wordt en (2) het verhogen van het relatieve aantal positieve contexten waarin schizofrenie wordt beschreven, vergeleken met alle artikelen gepubliceerd alsook met artikelen over depressie of diabetes.
Het onderzoek heeft methodisch de teksten van 2,3 miljoen artikelen verzameld uit 4 grote Japanse dagbladen (Asahi, Mainichi, Sankei, and Yomiuri). Deze artikelen bevatten de oude en nieuwe namen van schizofrenie, depressie en diabetes mellitus in de titels en teksten. Ook de teksten van nieuwsprogramma's op een TV-zender werden verzameld (Japan Broadcasting Corporation). De verzameling bestaat uit teksten uit de periode 1985 t/m 2013.
De termen waarop deze artikelen doorzocht werden leidden tot zo'n 51.000 artikelen en 1100 TV-uitzendingen die bruikbaar werden gevonden voor het onderzoek.
De termen waarop gezocht werd waren “Seishin-Bunretsu-Byo” (gespleten-geest ziekte, de oude naam), “Togo-Shitcho-Sho” (integratie-stoornis, de nieuwe naam) en “utsu-byou” (depressie). Verder werd “tounyou-byou” (diabetes mellitus) gebruikt als een representatieve term voor fysieke ziektes om als vergelijkingsmateriaal te dienen.
1888 gebruikte woorden in de artikelen werden door onafhankelijke beoordelaars in 6 categoriën geplaatst:
- crimineel of geweld (alleen legale termen, zoals penetratie, zaak, vervolging, hoger beroep, doodstraf),
- suicide of zelfbeschadiging,
- medisch of psychologisch (alleen technische termen, zoals behandeling, dood, brein, kanker),
- andere negatieve termen (zoals angst, ontkenning, discriminatie, vooroordeel, burn-out),
- andere positieve termen (zoals herstel, verbetering, genezing, dankbaar),
- andere neutrale woorden (alle woorden, behalve die als 1 – 5 gecodeerd).
In de artikelen over schizofrenie was geestelijk/mentaal (seishin) het meest gebruikte woord en 12 van de 20 meest gebruikte woorden waren gecategoriseerd in crimineel/geweld.
Voor depressie was suicide (jisatsu) het meest gebruikte woord en 8 van de 20 meest gebruikte woorden waren gecategoriseerd in medisch/psychologisch.
Voor diabetes waren gezondheid (kenko) en medische zorg/behandeling (iryou) de meest gebruikte woorden en 12 van de 20 meest gebruikte woorden waren gecategoriseerd in medisch/psychologisch.
Er was een kleine toename gevonden van het aantal artikelen over schizofrenie na 2003 vergeleken met diabetes en tussen 2000 en 2005 vergeleken met depressie.
Over de periode 1985 en 2013 was een grote stijging van het aantal artikelen over schizofrenie gevonden. Dit geldt echter ook voor artikelen over depressie en diabetes in dit onderzoek, vergeleken met andere artikelen. Deze resultaten suggereren dat er meer interessen en bewustwording is onder het publiek de laatste 3 decennia voor medische informatie.
Een reden kan zijn de recessie rond het jaar 2000 en het snel toenemende aantal suicides sinds 1998.
Het woordgebruik in de koppen van de artikelen was gelijk voor en na 2002. Artikelen over schizofrenie bevatten meer negatieve woorden dan die over depressie en diabetes (31,5%, 16,0% en 8,2% respectievelijk). Dit was voor en na de naamsverandering gelijk.
Artikelen over schizofrenie hadden vooral een focus op criminele en geweldsdelicten en er werden weinig positieve woorden gebruikt.
Dit komt overeen met dagbladen in het VK wanneer dat vergeleken wordt met andere mentale stoornissen. Het komt ook overeen met metaforisch gebruik in dagbladen in de VS.
Artikelen over criminele, geweldsdelicten en suicides waarbij mensen met mentale stoornissen betrokken zijn richten zich teveel op namen van stoornissen. Ze geven weinig aandacht aan socio-economische achtergrond, familie-omstandigheden en alcohol en middelenmisbruik, wat gedeelde risicofactoren zijn.
Enkele beperkingen van het onderzoek weden aangegeven:
- Het was niet mogelijk de mate van belangrijkheid te onderscheiden en de mate van besteedde aandacht aan ieder artikel, waardoor de echte impact van deze nieuwsitems niet meegenomen kon worden. Analyse van de plaats en grootte van de artikelen zou dit meer inzichtelijk maken.
- De verzamelde woorden in teksten zijn gewogen zonder te letten op context, wat kan betekenen dat er een verschil is tussen de huidige bevindingen en de echte betekenis van de artikelen, zoals het gebruik van metaforen. Gerelateerd hieraan werd alleen de titel van ieder artikel gebruikt, wat tot verschillende conclusies kan leiden over de betekenis van een artikel.
- Het internet kan de rol en betekenis van artikelen in de media veranderen, omdat de meeste artikelen ook via het web gelezen kunnen worden. Jonge mensen zien en communiceren over onderwerpen op het web waardoor het effect van de media op stigma veranderd kan worden.
De conclusie van het onderzoek is dat de naamsverandering van schizofrenie een beperkt effect heeft gehad op het aantal artikelen dat gepubliceerd is en weinig effect heeft gehad op de inhoud van die artikelen.
Media heeft grote invloed op stigma voor mentale stoornissen. De naamsverandering van schizofrenie is succesvol geweest in het verhogen van zichtbaarheid in de media en in de verandering naar enkel de nieuwe naam in artikelen in de media.
Dit kan bijdragen aan het verminderen van stigma op de lange termijn, omdat meer dan de helft van de jonge mensen de oude en nieuwe naam herkennen als voor dezelfde ziekte.
De inhoud van artikelen in de media zal mogelijk maar langzaam veranderen in 30 jaar, wat gerelateerd kan zijn aan bestaand stigma voor schizofrenie vergeleken met depressie en diabetes. Het kan resulteren in een verminderd effect van de naamsverandering.
Om het effect te laten voortduren zouden artikelen over schizofrenie meer gericht moeten zijn op medische informatie en herstelgerichte berichten. Artikelen over criminele en geweldsdelicten waarbij schizofrenie betrokken is zouden meer gericht moeten zijn op omgevingsachtergrond.
Nederlandstalige samenvatting geschreven voor Anoiksis door Marcel Pol.
Originele publicatie op 26 november 2015:
Schizophrenia Bulletin Advance Access
Gecategoriseerd in :Prikbord, Vertaalteam
Dit bericht is geschreven door Vertaalteam
Commententaren zijn gesloten.