Landelijke werkgroep Buitenland
Services
Blogs


  • Stigmatisering is een vorm van discriminatie

    Ben jij wel eens gestigmatiseerd door een hulpverlener? Doordat er jou bijvoorbeeld werd verteld dat je niet zou kunnen werken als psychosegevoelige? Of dat een naasten zich vaak teveel zorgen maakt om jou door jou kwetsbaarheid? Wil je hier graag over spreken, dan is deze brief voor jou!

    “Stigmatisering is een vorm van discriminatie en schendt de rechten van mensen met een psychische aandoening. Daarmee staat het volwaardig burgerschap, participatie, herstel en kwaliteit van leven van mensen met een psychische aandoening in de weg” (Samen Sterk Zonder Stigma, 2021).

     

    Beste Lezer,

    Ik ben David en ik loop stage bij Anoiksis. Ik doe een onderzoek naar stigmatisering voor psychosegevoelige mensen. Ik wil een werkboek/anti stigma gids gaan creëren voor mensen met een psychosegevoeligheid. Hierbij wil ik gaan focussen op stigma door naasten, hulpverleners en door jezelf (zelfstigma). Ik heb zelf ook een psychosegevoeligheid en vind het een erg interessant onderwerp. Ik denk dat het erg belangrijk is dat er meer wordt gedaan om stigmatisering te verminderen. Vind jij dit nou ook interessant en wil je bijdragen aan de vermindering van stigmatisering?

    Ik wil drie bijeenkomsten van anderhalf uur houden met lotgenoten om van meerdere mensen te horen hoe zij aankijken tegen stigmatisering. Daarnaast hoor ik graag ideeën die kunnen helpen om de stigmatisering te verminderen, zodat ik deze kan verwerken in het werkboek. Jij draagt op deze manier bij aan mogelijke destigmatisering, het werkboek zal namelijk daadwerkelijk worden gebruikt.

    Voor het werkboek ben ik ook opzoek naar creatievelingen die eventueel illustraties zouden kunnen maken. Denk hierbij aan: Hoe ziet stigmatisering er voor jou uit? Of: Hoe ziet het verminderen van stigma er voor jou uit?

    Lees jij dit en heb jij input over stigmatisering en wat er in zo’n werkboek moet komen te staan?

    Dan zou ik jou graag willen vragen: ben jij geïnteresseerd om uitgenodigd te worden voor dit onderzoek? Als je nog vragen hebt of je wilt aanmelden kan je contact opnemen via onderstaand contact formulier. De bijeenkomsten zullen worden gehouden op het UMC Utrecht, er is een reiskostenvergoeding en vrijwilligersvergoeding beschikbaar.

     


      De velden met (verplicht) hebben we nodig om je bericht te kunnen verwerken en beantwoorden.

      Jouw naam (verplicht)

      Jouw e-mail (verplicht)

      Onderwerp (verplicht)

      Jouw bericht (verplicht)

      Lees verder →
    • Vul jij de Anoiksis vragenlijst in?

      Anoiksis zet zich in voor mensen met een psychosegevoeligheid. Om aan deze vraag te voldoen hebben we extra informatie van jullie nodig.

      Wat wij doen;

      • Zorgen voor lotgenoten contact.
      • We organiseren activiteiten voor psychosegevoelige mensen en hun eventuele naasten. De diverse uitjes zijn onder andere een boottocht maken, themabijeenkomsten bijwonen, uit eten en wandelingen.
      • We vertegenwoordigen jouw belangen.
      • We doen nog meer, kijk hier

      Door de vragenlijst in te vullen kunnen we zien of Anoiksis al de goede dingen doet. En we hebben vragen hoe Anoiksis nog meer voor jou kan betekenen? Ook als je nog geen lid bent willen wij graag van jou weten waar je behoefte aan hebt.

      De vragenlijst kan anoniem ingevuld worden. We verloten 10 cadeaubonnen van 10,00 euro onder de mensen die de vragenlijst hebben ingevuld. Wil je kans maken op een cadeaubon? Vul dan je e-mailadres in, onderaan de vragenlijst, zodat we je kunnen bereiken.

      Succes met het invullen van de vragenlijst. Geef je antwoorden door voor juli. De uitslag van deze lijst komt op deze website te staan.

      Klik/Scan de QR code en start met de vragenlijst of klik hier.

      Met vriendelijke groet,
      Inge, Silvie en Titus

      Vrijwilligers van Anoiksis

       

      Heb je nog vragen, vul dan onderstaand contact formulier in.


        Verplichte gegevens hebben we nodig om je vraag te kunnen beantwoorden

        Jouw naam (verplicht)

        Jouw e-mail (verplicht)

        Jouw bericht (verplicht)

        Lees verder →
      • Hulp bij stoppen met roken

        Ook hulp bij stoppen met roken, net als bestuurslid Inge?

        Zie deze link naar ZonMw en bekijk het filmpje onder 'Stoppen met roken binnen de psychiatrie'.

        Lees verder →
      • Vacature Kantoorvrijwilliger

        Vanuit ons kantoor in UMC Utrecht behandelen we mails, telefoontjes, bestellingen en vele andere administratieve en communicatieve zaken. Voor een deel van deze werkzaamheden zoeken we versterking. Klik hier, of ga naar vacatures vrijwilligers voor de volledige vacature tekst.

        Lees verder →
      • Sluiting voor Museum van de Geest dreigt

        Geefcampagne “Houd het museum open” start

        HAARLEM, 16 september - Het Museum van de Geest, in 2022 nog Europees Museum van het jaar, verkeert in een ernstige financiële crisis en dreigt nog deze maand de deuren te moeten sluiten. Met een nieuwe crowdfunding campagne wordt gezocht naar sponsoren – groot en klein – om zo sluiting te voorkomen. Museum van de Geest doet een dringende oproep aan bedrijfsleven, fans en overheid om financiële steun te bieden en zo de deuren open te houden.

        Museum van de Geest doet een dringende oproep aan overheden, bedrijven, fondsen en particulieren om financieel bij te dragen. Eenmalig of jaarlijks doneren kan via de website van het museum: https://museumvandegeest.nl/steun/.

        Meer weten, lees het persbericht hier.

         

        Lees verder →
      • Goed nieuws over Zypadhera

        Gelukkig na veel onrust de laatste weken onder behandelaren, cliënten én naasten nu voor de verandering goed nieuws! Alle sterktes van Zypadhera zijn weer beschikbaar!

        Lees verder →
      • Onderzoek MIND dwang in ggz

        MIND doet onderzoek naar dwang in ggz toegepast in het kader van 'autonomie bevorderend beleid'. Heb jij ervaring met autonomie-bevorderend beleid? Mail aukje.eggenhuizen@wijzijnmind.nl

        Kijk hier.

        Lees verder →
      • Belangrijk vergoeding reiskosten Landelijke dag Meppel

        Voor deelname aan onze Landelijke dag in Meppel kun je voor reiskosten het deel boven 25,- euro declareren. Helaas zijn wij dit vergeten in de uitnodigingsbrief te zetten.

        Lees verder →
      • Het nieuwe logo

        Jazeker het is zover: we zijn achter de schermen druk bezig met het vernieuwen van onze vormgeving. Er wordt met een team hard gewerkt aan een nieuwe website en daar hoort een nieuw logo bij. Tijdens het ontwerpproces zijn er meerdere logo’s naar voren gekomen. Er is daarbij unaniem gekozen (door het bestuur en het website-ontwikkelingsteam) voor het zogeheten hartverwarmende logo.

        Ben je benieuwd naar de achterliggende visie van het nieuwe logo? Lees dan snel verder.

        Het oude logo, met het bekende hoofd, heeft een transformatie ondergaan. Omdat de vereniging voor en door mensen met een psychosegevoeligheid is opgericht, blijft het hoofd zichtbaar in het nieuwe logo. Echter wordt het wel gedraaid zodat het hoofd opgeheven de toekomst in kijkt. We willen perspectief bieden, we geloven in de mogelijkheden van de  psychosegevoelige mens. Daarom kijken we opgeheven naar de toekomst.

        In de vereniging staan we voor elkaar klaar en zorgen we voor hartverwarmende ontmoetingen, vandaar het hartje. Dit hartje verbindt de letters en het beeld; want verbinding bieden dat doen we!  Tot slot zijn de vervormde puntjes op de i net zo imperfect als het leven zelf.

         

        Extra detail

        Met het nieuwe motto “Gewoon psychosegevoelig” willen we de psychosegevoeligheid normaliseren. Daarom kunnen we het hoofd in het logo vervangen door jouw of mijn hoofd. Via een foto teken ik de vorm van je gezicht over, met je naam erbij . Zo wordt het duidelijk dat iedereen psychosegevoelig kan zijn. Ook willen we hierbij een realistisch beeld geven van de psychosegevoelige mens.  De mens die niet agressief en gevaarlijk hoeft te zijn, maar ook gewoon kan lachen en lol kan hebben in het leven.

         

        Dit is je kans

        Ben je psychosegevoelig (en lid van Anoiksis) en wil je ook een unieke avatar van jezelf in het nieuwe Anoiksis-logo? Vul dan je naam en e-mail in en voeg je foto van je gezicht toe in onderstaande formulier. Geef daarbij je voornaam door en of we je avatar met voornaam mogen gebruiken voor op de nieuwe website. Heb je geen e-mailadres? Wees niet getreurd: je kunt de foto van jezelf ook per post sturen naar het Anoiksis kantoor. Je krijgt dan een leuke kaart, met je avatar erop, terug gestuurd. Het is dan wel handig als je je eigen adres erbij vermeldt. Het kan zijn dat er een tijdje overheen gaat; dat ligt aan de hoeveelheid aanvragen. Let op deze actie is tijdelijk.

        Laten we samen aan de maatschappij laten zien hoe de psychosegevoelige mens eruit ziet: net zo gewoon als ieder ander.

        Met vriendelijke groet, Silvie

         

         

         

         

         


          Vraag hier je Avatar aan

          de gegevens met een * hebben nodig om je vraag te kunnen beantwoorden

          Jouw voornaam *

          Jouw achternaam *

          Jouw e-mail *

          Upload je foto hier*

           

          Lees verder →
        • Yes een nieuw Logo

          Zoals je ziet hebben we een nieuw Logo.

          Houdt het prikbord in de gaten, binnenkort lees je hier alles over het nieuwe Logo.

           

          Oud

           

          Nieuw

          Lees verder →
        • Buitengewoon Anoiksis in Trouw

          Vandaag, 23 mei 2022, is in Trouw verschenen: BuitenGewoon. Dit is een speciale bijlage, gemaakt door en voor Anoiksis met hierin portretten van mensen met een psychosegevoeligheid, een interview met Dirk De Wachter, en bekendmaking van de emancipatie beweging Anoiksis collectief. Bekijk hem hier op onze website!

          Lees verder →
        • Collectief

          Kom jij ook op voor de rechten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid? Doe je mee met onze beweging? Wij tellen mee!

          Het Anoiksis Collectief staat voor een samenleving waarin mensen met een psychose volledig mee kunnen doen. Waarin mensen die een psychose hebben gehad zich niet hoeven te schamen. En waarin er begrip is voor (tijdelijke) kwetsbaarheid en waarin ieder op een eigen manier een waardevolle bijdrage kan leveren.

          Dit vindt Anoiksis

          Wil je je steun uitspreken of heb je ideeën voor onze beweging?

          Via onderstaand formulier kan je je steun uitspreken voor onze doelen, ideeën aandragen en laten weten wat je zelf wilt doen voor een samenleving waarin het vanzelfsprekend is dat er plaats is voor mensen met een psychosegevoeligheid.


            gegevens met een * gebruiken we om je aanvraag te kunnen verwerken

            Jouw naam*

            Jouw e-mail*



            Deze onderwerpen vind ik belangrijk

            Ik wil graag informatie over:

            Ik heb nog andere ideeën, namelijk

            Lees verder →
          • Vouwblad GEK GENOEG ANOIKSIS

            Een unieke uitgave over psychotische kwetsbaarheid anno nu.

            Vouwblad Gek GENOEG ANOIKSIS

            Vouwblad GEK GENOEG ANOIKSIS is een informatieve en krachtige krant met kritische noten. Het blad geeft een relaas van moedige, kwetsbare en eerlijke verhalen. Je leest verhalen van ervaringsdeskundigen en (in het vakgebied gerenommeerde) deskundigen. Het is typisch een blad van nu. Het bespreekt veranderingen in de hulpverlening en emancipatie van de rol van de patiënt. De ondertitel van deze uitgave is niet voor niets “van psychotische patiënt naar partner in de zorg”.

            Vouwblad GEK GENOEG ANOIKSIS wil bijdragen aan meer begrip voor wat psychosegevoelige mensen en hun naasten meemaken. Tegen onverdiende stigma’s in bepleit het een verdiende volwaardige plek in de maatschappij. Het blad is een bron van herkenning en inspiratie voor lotgenoten, maar is ook zeer boeiend en informatief voor mensen buiten de psychiatrie die slechts kunnen vermoeden wat een psychose is en met je doet. Kortom een aanrader voor een breed publiek.

            Bestel hier je eigen exemplaar.

            Kijk hier hoe andere over het blad schrijven.

             

             

             

            Lees verder →
          • Kijk tip

            2Doc: Blue Monday KRO-NCRV was op 1 november 2021 op NPO 2 om 20:28 te zien.

            ‘Blue Monday’ pleit voor andere kijk op psychosegevoeligheid

            Van documentairemaker Ingrid Kamerling

            Psychoses moeten vooral bestreden worden met medicijnen zodat ze weggaan en niet terugkomen. Ondanks de toename van psychische klachten bij jongeren is er nog weinig aandacht voor wat mensen met psychosegevoeligheid, zien, horen en voelen. In de documentaire Blue Monday van Ingrid Kamerling gaan drie jonge mensen op zoek naar de waarheden achter hun psychotische belevingen. Valt er zin in hun waanzin te ontdekken?

            Blue Monday terug kijken op NPO start

            Lees verder →
          • Vanaf nu te zien…

            Words on Bathroom Walls is te zien op Pathé Thuis.

            Adam (Charlie Plummer) lijkt een normale tiener, tot hij te horen krijgt dat hij lijdt aan schizofrenie. Hij doet er alles aan om dit te verbergen voor de buitenwereld.

            Bekijk de trailer….

            Lees verder →
          • Discriminatie

            Op 16 december 2021 om 13:00 uur vindt een zitting plaats bij het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. De zitting behandelt de aanklacht tegen een GGZ-instelling door een psychose gevoelige client tegen discriminatie. Door de GGZ-instelling is de client op voorhand uitgesloten voor zijn hulp vraag aangaande een co-morbide aandoening vanwege zijn aandoening waar hij elders voor behandeld wordt, namelijk psychose gevoeligheid.

            Psychose gevoelige mensen hebben recht op de best mogelijke zorg. Ook voor hun andere aandoening dan de psychose. Nederlandse richtlijnen schrijven voor dat mensen met psychose voor hun andere aandoening behandeld kunnen en moeten worden.

            Indien het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het discriminatie betreft, zullen GGZ-instellingen bij verschillende afdelingen van hun instelling moeten gaan kijken waarom zij geen passende zorg bieden als er eveneens sprake is van psychose gevoeligheid. Iets dat nu op grote schaal plaatsvindt.

            De client blijft uiteraard anoniem. De expert, Dr. Tonnie Staring, welke de client bijstaat, staat u graag te woord. U kunt contact met door het invullen van onderstaand contact formulier.

             


              gegevens met een * hebben we nodig om je bericht te kunnen verwerken

              Jouw naam*

              Jouw e-mail*

              Onderwerp*

              Jouw bericht*

              Lees verder →
            • Waardering Ervaringsdeskundigen

              Het project 'Waardering Ervaringsdeskundigen' van de Veerkracht Centrale wil zorgen voor een gelijke beloning voor (organisaties van) ervaringsdeskundigen en mensen in vergelijkbare rollen en functies. Wij roepen ervaringsdeskundigen op om solidair met elkaar te zijn. Je bewijst de Veerkracht Centrale een grote dienst door de vragenlijst in te vullen op deze website.

              Samen met patiënten-/cliëntenorganisaties en ervaringsdeskundigen wordt gewerkt aan het beschrijven van het werk van ervaringsdeskundigen en het vaststellen van de waarde daarvan: soms is een glimlach voldoende waardering en soms volgt een betaling voor de gewerkte uren. De uitkomsten scheppen duidelijkheid voor opdrachtgevers als gemeenten, instellingen en bedrijven

              Alle patiëntenorganisaties zijn vertegenwoordigd via de koepels MIND, Ieder(In) en de Patiënten federatie Nederland. Zij vormen een projectgroep. Daarnaast is er een adviesteam met ervaringsdeskundige adviseurs die gespecialiseerd zijn in het werkveld arbeid en inkomen.

              Op de hoogte blijven, of heb je verdere vragen? Neem contact op met Kristin via onderstaande contact formulier


                de gegevens met een * hebben we nodig om je bericht te kunnen doorsturen

                Jouw naam *

                Jouw e-mail *

                Onderwerp *

                Jouw bericht *

                Lees verder →