Dokter Iris
Het mooie aan de behandeling van mensen met schizofrenie is dat er altijd wel ergens winst te boeken valt. Als je voldoende tijd en energie steekt in de behandeling is er altijd iets dat beter wordt. Soms zijn dat klachten die over gaan, soms zijn dat dingen die al goed gingen die nog veel beter gaan. Mensen met schizofrenie worden gemakkelijk onderbehandeld: het zijn geen klagers en ze vragen niet snel om extra aandacht, daardoor worden kansen voor verbetering soms gemist. Mijn advies is daarom: lekker klagen en drammen totdat je intensieve TOP zorg krijgt. Je bent het waard!
Behandeling volgens leden van Anoiksis
Medicatie
Cognitieve therapie
Therapie in een groep, psycho-educatie en training sociale vaardigheden
Leren omgaan met grenzen
Uit de tent gelokt worden
Leren zo veel mogelijk maatschappelijk betrokken te zijn
Creatieve therapie
Health4u
Behandeling van psychose
Behandeling van psychose kan persoonlijk lijden verlichten maar is ook van belang omdat er problemen (kunnen) zijn rond werk, studie, financiën en wonen. Conflicten met collega’s, studiegenoten, buren, familie en vrienden kunnen onnodig heftig zijn en lang duren. De sociale uitsluiting die daardoor vaak ontstaat, kan de psychose weer doen verergeren.
De meest effectieve behandeling bij psychose is medicatie. Dit helpt bij ongeveer drie van de vier patiënten. Op het effect moet je wel een tot enkele weken wachten en al deze medicijnen (antipsychotica) hebben bijwerkingen. De medicijnen werken vooral op de hallucinaties en ook wel op de wanen. Op negatieve en cognitieve symptomen zoals gebrek aan energie, concentratie, het vermogen initiatief te nemen, heeft medicatie weinig tot geen effect. Naast medicatie hebben patiënten vaak behoefte aan rust, structuur, een luisterend oor, praktische en morele steun en soms psychotherapie. Bij medicatiegebruik hoort een regelmatige somatische screening op metabool syndroom (overgewicht, hart- en vaataandoeningen en suiker- en vetstofwisseling).
Een hulpmiddel bij het vinden van passende medicatie is de PAK-wijzer. Persoonlijke Antipsychotica Keuze wijzer.
De medische en psycho-sociale behandeling hebben tot doel symptomen te bestrijden, te leren omgaan met de psychotische kwetsbaarheid, het helpen verwezenlijken van doelen en activiteiten, het vinden van hulpbronnen en, indien nodig, het realiseren van aanpassingen in de omgeving.
Richtlijnen en zorgstandaarden
In richtlijnen en zorgstandaarden wordt beschreven welke behandelingen en vormen van begeleiding worden aanbevolen en in principe ook moeten kunnen worden geleverd.
Een samenvatting met aanbevolen behandelingen uit de zorgstandaard van 2017
De volledige zorgstandaard psychose en een samenvattingskaart zijn te vinden op ggzstandaarden.nl.
EBRO-module vroege psychose - Netwerk Vroege Psychose
Publieksversie werk en ernstige psychische aandoeningen
Wat is het beste antipsychoticum voor mij?
Met de Persoonlijke Antipsychotica Keuzewijzer – de PAKwijzer – kunt u zelf online testen welk antipsychoticum het beste aansluit bij uw voorkeuren.
Het belangrijkste doel van de PAKwijzer is om patiënten te helpen bij het maken van een keuze en is een initiatief van het AMC Amsterdam en Arkin.
De Pakwijzer is momenteel nog in onderzoek en de keuzeopties mogelijk niet helemaal actueel. Als u deze tool gebruikt, kunt u de uitkomsten bespreken met uw behandelaar. Zie PAKwijzer.
Tijdig herkennen
Wanneer je een psychose hebt gehad kun je nagaan welke verschijnselen aan die psychose vooraf zijn gegaan. Als je die verschijnselen herkent kun je een nieuwe psychose wellicht voorkomen. Voortekenen die veel voorkomen zijn:
- Een veranderd slaappatroon
- Prikkelbaarheid
- Veranderende opvattingen en overtuigingen
- Niet meer kunnen relativeren
- Wantrouwen en achterdocht
- Geobsedeerd worden door een bepaald onderwerp
- Terugtrekken uit de sociale omgeving
- Problemen met aandacht en geheugen
- Depressie
Als je deze voortekenen signaleert kun maatregelen nemen zoals een goede nachtrust, dagstructuur, sport, rust, eventueel medicatie enz. Ook kan het handig zijn om met iemand in je directe omgeving een signaleringsplan op te stellen.
Wat nog meer helpt volgens Anoiksisleden
(Hulp van) vertrouwde personen
Werken, aanpakken en verantwoordelijkheid nemen
Lotgenoten contact
Een veilige omgeving
Dagstructuur en afleiding
Sport en yoga
Dokter Iris
Iemand zei tegen mij: ‘als problemen er mogen zijn, dan komt er ruimte voor iets anders’. Dat vind ik heel sterk. Psychose is bij de meeste mensen goed te behandelen met medicijnen. Die hebben wel bijwerkingen maar zijn ook effectief. Zingeving is een toverwoord: zorg dat je erbij blijft horen, dat je je rol blijft behouden in de samenleving. Goed gezelschap is cruciaal.
Dokter Wiepke Cahn over het belang van bewegen
Zie ook: Vragen aan Lieuwe de Haan bij 'Movie
Zie ook: Interview met professor Kahn bij 'Movie'