Misverstanden over schizofrenie en psychose
Vaak wordt gedacht dat er bij schizofrenie sprake is van een gespleten of dubbele persoonlijkheid. Dit is niet het geval. Ook zijn mensen met schizofrenie, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet gevaarlijker dan de doorsnee burger. Hoewel het voorkomt dat mensen in een psychose een delict plegen blijft dit risico ver achter bij de risico’s van bijvoorbeeld alcoholconsumptie. Mensen met schizofrenie zijn wel veel vaker slachtoffer van geweld of criminaliteit.
Door leken worden de termen ‘schizofreen’ en ‘psychopaat’ nog wel eens door elkaar gebruikt terwijl dit twee totaal verschillende verschijnselen zijn. Mensen met schizofrenie worden overspoeld door indrukken terwijl een psychopaat er juist betrekkelijk ongevoelig voor is.
Schizofrenie: een goede naam?
In de 19 eeuw introduceerde Emil Kreaplin de term ‘dementia preacox’
(vroege dementie) om deze psychotische aandoening te onderscheiden van manische depressiviteit.
Aan het begin van de twintigste eeuw verving Eugen Bleuler deze term door schizofrenie. Sinds de tijd van Bleuler is er veel veranderd. Mede door medicijnen kunnen mensen met ‘schizofrenie’ beter deelnemen aan de samenleving dan destijds.
Daarbij suggereert de naam schizofrenie een gespletenheid die niets met deze psychotische aandoening te maken heeft.
Verschillende partijen doen nu voorstellen voor een nieuwe naam die past bij een modern (wetenschappelijk) concept van de aandoening. In Japan is de naam al veranderd. Ook in Hong Kong en Korea wordt hieraan gewerkt.
Anoiksis heeft in 2009 een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam. De winnende naam was ‘disfunctionele perceptie syndroom’ of te wel DPS.
Op deze naam kwam meteen ook al weer kritiek; Een brildrager lijdt ook aan disfunctionele perceptie, je kunt van DBS ook Dubbele Persoonlijkheid Stoornis maken, en ‘disfunctioneel’ en ‘syndroom’ is dubbelop: je hebt het toch ook niet over het ‘disfunctioneel metabool syndroom’ maar over het ‘metabool syndroom’? Andere voorstellen waren ‘psychosegevoeligheid’ en Bleulersyndroom. De kritiek op ‘psychosegevoeligheid’ is dat het veel meer omvat dan wat er onder het huidige schizofrenieconcept valt. Bleulersyndroom heeft als voordeel dat je er ook de negatieve en cognitieve symptomen in kwijt kunt die vaak met schizofrenie samengaan.
De discussie wordt nu gevoerd over wat schizofrenie nu eigenlijk is en hoe dit concept zich verhoudt tot andere psychosespectrum aandoeningen.
Er bestaan misverstanden over schizofrenie en wij doen er wat aan from Anoiksis on Vimeo.
Prijsvraag Anoiksis voor nieuwe naam schizofrenie. 07-06-2009
Voor vaagtaal moet je bij Michael van Oostende (1961) niet zijn. Heel concreet en precies zet hij op een rijtje wat de kwalijke gevolgen zijn van de naam ‘schizofrenie’. Het was Michael die het idee lanceerde om een prijsvraag te houden voor een betere naam. Een unieke prijsvraag, die veel teweeg heeft gebracht.
Disfunctionele perceptie syndroom : DPS from Anoiksis on Vimeo.