Stigmatisering is een vorm van discriminatie

maart 31, 2025 2:13 pm Gepubliceerd door

Ben jij wel eens gestigmatiseerd door een hulpverlener? Doordat er jou bijvoorbeeld werd verteld dat je niet zou kunnen werken als psychosegevoelige? Of dat een naasten zich vaak teveel zorgen maakt om jou door jou kwetsbaarheid? Wil je hier graag over spreken, dan is deze brief voor jou!

“Stigmatisering is een vorm van discriminatie en schendt de rechten van mensen met een psychische aandoening. Daarmee staat het volwaardig burgerschap, participatie, herstel en kwaliteit van leven van mensen met een psychische aandoening in de weg” (Samen Sterk Zonder Stigma, 2021).

 

Beste Lezer,

Ik ben David en ik loop stage bij Anoiksis. Ik doe een onderzoek naar stigmatisering voor psychosegevoelige mensen. Ik wil een werkboek/anti stigma gids gaan creëren voor mensen met een psychosegevoeligheid. Hierbij wil ik gaan focussen op stigma door naasten, hulpverleners en door jezelf (zelfstigma). Ik heb zelf ook een psychosegevoeligheid en vind het een erg interessant onderwerp. Ik denk dat het erg belangrijk is dat er meer wordt gedaan om stigmatisering te verminderen. Vind jij dit nou ook interessant en wil je bijdragen aan de vermindering van stigmatisering?

Ik wil drie bijeenkomsten van anderhalf uur houden met lotgenoten om van meerdere mensen te horen hoe zij aankijken tegen stigmatisering. Daarnaast hoor ik graag ideeën die kunnen helpen om de stigmatisering te verminderen, zodat ik deze kan verwerken in het werkboek. Jij draagt op deze manier bij aan mogelijke destigmatisering, het werkboek zal namelijk daadwerkelijk worden gebruikt.

Voor het werkboek ben ik ook opzoek naar creatievelingen die eventueel illustraties zouden kunnen maken. Denk hierbij aan: Hoe ziet stigmatisering er voor jou uit? Of: Hoe ziet het verminderen van stigma er voor jou uit?

Lees jij dit en heb jij input over stigmatisering en wat er in zo’n werkboek moet komen te staan?

Dan zou ik jou graag willen vragen: ben jij geïnteresseerd om uitgenodigd te worden voor dit onderzoek? Als je nog vragen hebt of je wilt aanmelden kan je contact opnemen via onderstaand contact formulier. De bijeenkomsten zullen worden gehouden op het UMC Utrecht, er is een reiskostenvergoeding en vrijwilligersvergoeding beschikbaar.

 


    De velden met (verplicht) hebben we nodig om je bericht te kunnen verwerken en beantwoorden.

    Jouw naam (verplicht)

    Jouw e-mail (verplicht)

    Onderwerp (verplicht)

    Jouw bericht (verplicht)

    Gecategoriseerd in :

    Dit bericht is geschreven door Anoiksis

    Commententaren zijn gesloten.