Vijf stappen naar welzijn

januari 6, 2017 1:09 pm Gepubliceerd door

Kort geleden heeft een van onze nieuwe bestuursleden een cursus gevolgd over Psychologie en Geestelijke Gezondheid, onder de leiding van Prof. Peter Kinderman bij de Universiteit van Liverpool.
Een opmerkelijk onderdeel  van de cursus was een advies van een overheidscommissie, gebaseerd op onderzoek naar alledaagse manieren voor het verbeteren van geestelijke welzijn: De vijf stappen naar het welzijn.

Hoewel dit niet specifiek voor Anoiksismensen geldt en is gericht op een ieder die naar welzijn streeft geven we hier toch – ter inspiratie voor het nieuwe jaar - een samenvatting van dit advies:

Stap 1. Wees actief!

Activiteit verbetert onze stemming, maakt ons gezonder en vergroot ons geestelijke welzijn. Door activiteit verhoogt het niveau van neurotransmitters die ons een goed gevoel geven. Dit is dus een manier om zelf de biologie van psychologische processen te beïnvloeden.

Mensen verschillen in fysieke fitheid en gezondheid. Daarom is het advies om activiteiten aan te passen aan te passen aan het individu. Een fysiotherapeut, huisarts of coach van een fitnesscentrum kan hier wellicht in adviseren. Wandelen, fietsen, zwemmen, fitness of sporten, zelfs tuinieren of klussen helpt om actief, fit en goed gehumeurd te blijven.

Bovendien helpt een stevige fysieke inspanning voor een goede slaap. Slaapproblemen komen veel voor en kunnen grote invloed hebben op het welzijn. Slaap is belangrijk voor de fysieke gezondheid  en het immuunsysteem en lichaamsbeweging helpt de slaap. Verder kun je verschillende vormen van lichamelijke activiteit gezamenlijk ondernemen waardoor ze ook het relationele welzijn verhogen.

Stap 2. Aansluiten!

Onze relaties zijn van fundamenteel belang voor ons welzijn en misschien wel de belangrijkste factor voor ons geluk. Liefdesrelaties, seksuele relaties, maar ook relaties met ouders, vrienden, collega's en buren zijn allemaal van belang.

Ten behoeve van ons welzijn loont het te investeren in de relaties met de mensen om ons heen. Ondersteunende relaties (dus die wij als steunend ervaren) dragen bij aan een gelukkiger, gezonder en langer leven. Eenzaamheid vormt een ​risico voor de gezondheid (net zoals roken en te veel eten). Steunende sociale relaties beschermen ons tegen infecties en hart en vaatziekten.

Zelfvertrouwen en zelfwaardering ontwikkelen we in onze relaties en door hoe anderen naar ons kijken. We kunnen ons gevoel van verbondenheid en vertrouwdheid met de mensen om ons heen bevorderen door relaties met de mensen dichtbij ons te koesteren en nieuwe dingen te doen, zoals deelnemen aan groepen en organisaties.

Stap 3. Blijf Leren!

Nieuwsgierigheid, betrokkenheid en blijven leren maakt dat we zijn voorbereid op de vele uitdagingen  van het dagelijkse leven. Het leren van nieuwe vaardigheden geeft een gevoel van voldoening, dat vervolgens ook  ons zelfvertrouwen en eigenwaarde kan vergroten. Ook hier zijn er vele praktische dingen die we kunnen doen om mentaal actief te blijven.

Formele kwalificaties zijn niet de enige opties. Probeer iets nieuws; herontdek een oude passie; meld u zich aan voor een cursus; neem meer verantwoordelijkheid op het werk; repareer een fiets; leer een ​​instrument te bespelen; kook uw favoriete maaltijd.
Een succes zijn ook leesgroepen en toneelverenigingen. Deze worden zeer gewaardeerd door deelnemers.

Stap 4. Geef!

Mensen hebben zich ontwikkeld als onderdeel van gemeenschappen, deze zijn de sleutel tot onze overleving. Goede relaties zijn wederkerig waarbij zowel geven als ontvangen een goed gevoel geeft.
Dingen doen voor andere mensen is een zeer krachtige manier om geestelijke welzijn verbeteren en geluk te voelen.
Er zijn vele manieren van het geven. Naast tastbare geschenken kunnen we onze tijd, ideeën, ervaringen, energie, enthousiasme en leiderschap geven. Dit hoeft niet een grote inzet te zijn; We kunnen zorgen voor kleine, vaak niet-geplande handelingen om vreemden, familie, vrienden, collega's of buren te helpen. Zelfs een klein gebaar, zoals het iemand een routebeschrijving naar de plaats van bestemming te geven kunnen ons een goed gevoel geven.

Onderzoek toont aan dat het helpen van anderen ons eigen geluk verbetert. Het helpen van andere mensen kan ook leiden tot ondersteunende wederkerige relaties, verhoging van onze eigen gevoelens van bekwaamheid en het verbeteren van onze stemming.

Stap 5. Wees bewust!

Deze stap is misschien niet zo duidelijk als de vorige vier. Het gaat hier om aandacht te hebben voor wat er om ons heen gebeurt en ons bewust te zijn van onze eigen gedachten en gevoelens. Het vermogen om bewust te zijn is aan te leren, en kan aanzienlijke voordelen opleveren voor onze mentale welzijn en fysieke gezondheid. Bewust zijn (Mindfulness), is bijzonder effectief in het omgaan met stress; het helpt mensen te ontspannen en kan slaap verbeteren. Het kan ook onze relaties verbeteren door het niveau van onze empathie en mededogen te verhogen.
Word bewust van de wereld om u heen en wat u voelt en geniet van het moment. Nadenken over uw ervaringen zal u helpen waarderen wat voor u belangrijk is.

Een veel voorkomende tip is stoppen met wat u aan het doen bent en kort te focussen op uw ademhaling. Het op en neer gaan van uw borst en buik, de koele lucht die u inademt, de toenemende druk en  de warme lucht op uw bovenlip bij uitademing. Deze korte pauze en de gerichte concentratie is een kalmerende, bewustmakende ervaring.

Taken from: Kinderman P (2014) A Prescription for Psychiatry: Why We Need a Whole New Approach to Mental Health and Wellbeing. Palgrave Macmillan.
London. pp 110-113.
Vertaling: The Finn Factory.

 

Gecategoriseerd in :

Dit bericht is geschreven door Redactie

Commententaren zijn gesloten.